Fysieke, mentale, emotionele, sociale en spirituele aspecten

Als Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut werk ik vanuit een holistische visie, dit houdt in dat fysieke, mentale, emotionele, sociale en spirituele aspecten in het lichaam met elkaar verbonden zijn en invloed op elkaar hebben. Al deze aspecten van lichaam en geest worden meegenomen in een behandelplan.

De 5 natuurgerichte principes die dit onderschrijven zijn:

Energie

Wanneer er een tekort aan energie is in je lichaam kun je niet optimaal functioneren. Het zenuwstelsel ontvangt te weinig informatie en organen kunnen hun werk niet optimaal doen. Energie is de fundamentele basis van leven, maar bij plaatselijke blokkade, verslechterd het functioneren van het lichaam, de geest of de emotie. De gezondheid wordt aangetast.

Een onbelemmerde, vrije stroom van energie is net als de bloedvoorziening van essentieel belang voor de gezondheid. Het lichaam wordt op deze manier gevoed, beschermd, hersteld en versterkt. Als de energieën in het lichaam of in de meridianen een tekort of plaatselijk geblokkeerd zijn kan dit lichamelijke klachten zoals spierpijn geven.

Mijn behandelingen zijn erop gericht om tekorten aan te vullen, dan wel blokkades op te heffen zodat de energiestroom in het lichaam weer in balans komt. Daardoor wordt het lichaam aangezet zichzelf te helen.

Voeding

Een goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Aan voeding kan men denken aan lichamelijke voeding en geestelijke voeding. Niet alleen lichamelijk goede, gezonde voeding, goed ademen, goed bewegen is van belang ook geestelijke voeding speelt een rol, goed denken. Verkeerde voeding belast het lichaam, goede voeding versterkt het lichaam.

Psyche

Fysieke, mentale, emotionele, sociale, energetische en spirituele aspecten zijn in het lichaam met elkaar verbonden en van invloed op elkaar. Om inzicht in de klacht te krijgen is van belang om naar emoties en gedragspatronen te kijken. Bewustwording van de invloed die je gedachten- en gevoelswereld op je emoties hebben.

Als je belemmerende emoties en gedragspatronen kunt leren doorbreken en loslaten, zat dit een enorm positief effect hebben op je gezondheid. Hiermee kan het verstoorde evenwicht hersteld worden en het zelf herstellend vermogen van het lichaam worden aangesproken.

Prikkeloverdracht

De stroming van energie vindt plaats in alle lagen van ons lichaam. Via de hersenen wordt er door prikkeloverdracht gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kunnen energieblokkades worden opgespoord. Het zenuwstelsel zorgt voor de communicatie van en door de organen naar de hersenen en andersom. Door middel van prikkels worden de zenuwen en energiesystemen gestimuleerd om beter te functioneren.

Het opsporen van de blokkade is van belang voor de juiste prikkeloverdracht en het herstellende vermogen van ons lichaam. Massage heeft als doel om de lichamelijke en psychische conditie te verbeteren of in balans te houden.

Drainage

Ons lichaam en onze geest worden door allerlei manieren belast met afvalstoffen. Zoals schadelijke stoffen in voeding, maar ook negatief denken, stress, verdriet en onverwerkte trauma’s. Dit alles is een belasting voor ons lichaam en geest. Door drainage wordt het afvoeren en loslaten van belastende stoffen gestimuleerd.

Door massage wordt het lichaam gestimuleerd de circulatie op gang te brengen en afvalstoffen af te voeren.